Enter your keyword

Basics

Basics

Het heeft een hele tijd geduurd voor ik mijn vooroordelen opzij kon zetten,maar sinds 1996 ben ik door de knieën gegaan voor de principes van clickertraining.
Daarvoor ben ik heel erg bezig geweest met het trainen à la Tom Dorrance, iemand die ongelooflijk goed was in 3 dingen: aan de kant van het paard staan, paarden én mensen altijd het voordeel van de twijfel geven, én zo weinig mogelijk doen met druk.
Voor mij zijn clickertraining en werken met ‘druk’ geen tegengestelden. De twee gaan samen. Juist omdat je eerst leert trainen zonder druk, word je je veel bewuster van wat je aan het doen bent als je dan uiteindelijk wél met druk werkt.

De principes van clickertraining worden uitgelegd in het eerste deel van dit hoofdstuk: wat is clickertraining?
Wil je het daarna zelf gaan proberen? Dan ga je naar de hoofdstukken Grondwerk en Blij rijden.

Minstens even belangrijk is het om er zeker van te zijn dat je je paard aanmoedigt bij iets dat hij eigenlijk wil doen. Dat hij gráág leert en z’n grenzen verlegt, omdat je een fijne relatie met hem hebt – niet omdat je met een wortel staat te zwaaien. En daar dient het tweede deel van dit hoofdstuk voor: je krijgt wat je beloont. Want dat is niet altijd hetzelfde als wat je dénkt te belonen.