Mission statement: First Do No Harm
Belonend trainen: met hart, handen én hersenen
Waar andere methodes het lichaam van het paard trainen in de hoop dat het bij z’n hersenen aankomt, trainen wij de hersenen van het paard zodat hij beter begrijpt wat hij met z’n lichaam moet doen.
Daarbij houden we steeds rekening met de emoties van ons paard… want recente hersenwetenschap vertelt ons dat àlle beslissingen, van mens én paard, in de eerste plaats emotioneel zijn. Emotie stuurt gedrag, gedrag stuurt emotie.
33,3% hart
Belonend trainen is een keuze die je bewust maakt, vóór het paard, in een veel grotere mate dan gewoon zeggen “ik wil natuurlijk met m’n paard omgaan” of “ik wil paardvriendelijk trainen”. Belonend trainen gaat namelijk niet over hoe positief je wel tegenover de soort paard beweert te staan. Het gaat niet over jou – het gaat over het paard.
33,3% handen
Belonend trainen dwingt je om een betere trainer te worden. Je leert niet alleen je training op te bouwen in kleine, opeenvolgende stappen, je leert ook hoe weinig materiaal je nodig hebt om dingen te trainen waarvan je tevoren niet eens wist dat je het ooit zelf zou kunnen. Geen halsters nodig, geen bitten, geen leidtouwen, geen zweep, geen sporen. Gewoon bewust belonen.
Belonend trainen, clickertrainen, is een vriendelijke methode, maar niet lief. Het ziet er voor watjes uit, maar er is niks soft aan – het is een strakke, gedisciplineerde methode waarbij de moeilijkste oefeningen in het begin komen. Je lichaamstaal wordt op de proef gesteld. Je timing wordt aangescherpt. Je inzicht in trainen wordt verdiept. Niet voor watjes!
33,3% hersens
Belonend trainen betekent dat je je baseert op leertheorie, op biodynamica, op ethiek – voor zover het niet om fabels en gewoontes gaat, maar om wat wetenschappelijk bewezen is, zonder franjes. Het is meetbare, herhaalbare, efficiënte training – met een hart.
Er is een ondubbelzinnige keuze voor het werken met wat het páárd motiveert. Het gaat om waar hij staat, hoe hij de wereld ziet (en nee, dominantie is géén factor), en waar hij voor wil werken. En dat bepaalt de opbouw van je training.
Founded in science
Alles wat we doen, de manier waarop we paarden trainen, hoe we met hen omgaan en hoe we ze houden is zo veel mogelijk gebaseerd op wetenschappelijke bronnen, en zo weinig mogelijk op aannames, horen zeggen of tradities, hoe lang ook die tradities mogen bestaan. Natuurlijk, als tradities worden bevestigd door wetenschap is het altijd fijn om op die lange tradities te kunnen terugvallen.
Voorbeelden van wetenschappelijke bronnen kunnen bijvoorbeeld hier gevonden worden.
Zijn er geen wetenschappelijke bronnen voor wat we doen, dan vallen we terug op het tweede punt van onze mission statement: ruled by ethics.
Ruled by ethics
Alles wat we doen heeft wortels in die ene overtuiging: dat alle levende wezens ons diepste respect verdienen, en op een gelijkwaardige manier moeten behandeld worden. Dat betekent dat we met paarden omgaan zoals we met mensen zouden omgaan. Natuurlijk, paarden zijn geen mensen. Ze zijn anders-intelligent, en gedragen zich soms instinctief en onvoorspelbaar. Onze eigen veiligheid blijft op de eerste plaats komen. Maar de eigen motivatie en de emotionele houding van het paard gaat altijd voor op de uitvoering van de oefening zelf.
Zijn we dan softies, geitewollensokken-trainers, dromers, prinsessen op eenhoorns? Ga dan eerst maar eens uitvissen hoe leeuwen, vogels, beren, vissen en neushoorns getraind worden op net dezelfde manier. De stoerste trainer is niet diegene die een zweep of een touw nodig heeft om mee te zwaaien als het niet onmiddellijk volgens plan gaat.