Denkwerk
Als het trainen en correct uitvoeren van oefeningetjes voldoende was om een complete horseman (of horsewoman ;-)) te zijn, dan zou het allemaal makkelijk zijn. Heel veel mensen weten hoe je iets moet doen, en kunnen ook aan ánderen kunnen uitleggen hoe ze dat moeten doen.
Voor mij blijft dat allemaal wat oppervlakkig. Het is als vissen uitdelen aan iemand die honger heeft, maar niet leren hoe hij zélf moet vissen. Ik wil weten waarom iets gebeurt, zodat ik het systeem begrijp, de achtergrond, de oorzaak. Life, the universe and everything, weet je wel. En dát doorgeven, zodat je zélf een trainer wordt. Je doen nadenken waaróm je iets doet, waaróm er gebeurt wat er gebeurt, met zo weinig mogelijk aannames – en als je iets niet weet, als je aan het raden bent, dat je in plaats van een fluffy woordenschat over te nemen van iets anders, zelf gaat zoeken of het wel klopt.
Daarom dit hoofdstuk (dat ook al gedeeltelijk z’n weg heeft gevonden in een boek met dezelfde titel: Denkwerk). Het is een losse verzameling van ideeën, opinies en persoonlijke interpretaties van wetenschappelijk onderbouwde feiten… Waarbij ik zorgvuldig mythevorming probeer te vermijden, hoewel ik er ongetwijfeld af en toe wel eens zal naast zitten. Voortschrijdend inzicht en zo, weet je wel. De werkelijkheid is al fantastisch genoeg!