Apporteren – een les over cues
Esther stelde een vraag over apporteren. Haar paard begrijpt de verschillende stemcommando’s zoals ‘go’, ‘ho’ en ‘om’ niet, en lijkt het verschil tussen het aanraken en omgooien van een kegeltje of halster niet te leren.
Of: waarom je goed moet nadenken bij je cues. Want je paard weet wel wat je cue is, maar weet jij het?
Wat meestal gebeurt, is dat de pion zélf de cue is voor “ga naar de pion en gooi hem om”. Het zien van het halster is de cue voor “ga naar het halster en pak het op”. Je paard heeft geen begrip over wat “omgooien” is of “oppakken”. Hij kan de pion omgooien en het halster oppakken, maar niet het halster omgooien of de pion oppakken. Dat is overigens een hele stap verder waar ik nu niet van wakker zou liggen.
Denk niet aan een cue als een commando – denk eerder aan een cue als een groen licht. Ideaal is het zo: je paard ziet de pion, weet wat hij ermee gaat doen, en wacht alleen maar op jouw woord “pion” om het te gaan doen.
Later kan je paard leren dat als hij de pion ziet, hij op zowel op het groen licht als op de veranderingscue wacht, ttz: (gooi) “om – pion”.
“Om” is de veranderingscue (wat moet ik precies doen) en “pion” is het groen licht om dat te gaan doen met de pion. Of “om-halster” of “pak-pion” of “pak-halster” – zie je hoe het werkt?
Wat je nu vooral tegenkomt, is de reden waarom in de ItClicks basics “blijf” zit.
“Blijf” – blijven staan op de plaats waar je je paard achterlaat – is een incompatibel gedrag met de pion aanraken. Je leert ‘m dus eerst om te blijven staan waar hij is, zonder pion erbij. Ga na het bridgen altijd naar hém toe om te belonen. Pas als hij dat kan, en je kan op afstand van ‘m blijven zonder dat hij komt, kan je vóór je bridget voor het blijven een andere oefening vragen, zoals naar je toe komen (handtarget). Bridge daarvoor, en beloon. Wissel af, zodat hij nooit op voorhand weet of de brdge komt na “blijf”, of dat er een andere oefening komt.
Nu haal je geleidelijk aan de pion boven. Eerst gewoon bijhouden – kan hij dan nog altijd blijven staan? Dan wat meer, zoals de pion op de grond zetten. Kan hij nog altijd blijven staan? Als hij dàt goed doet, kan je in plaats van targethand te vragen, eens “pion” vragen.
Als je niet goed weet hoe je “blijf” traint (opgelet! schaamteloze reklame!): het staat uitgebreid beschreven in Grondwerk en wordt getoond op de 7 basics DVD.
Esther schrijft later: ik zeg Ho tegen Namkje , ze staat stil. Nu kan ik de pion neerzetten, 4 meter van haar vandaan. Ik stap naar achteren en zeg Pion. Ze loopt erheen, gooit de pion om, en wacht tot ik bij haar ben met de beloning. Dit kan ze al!!
…en toch staat het niet op cue… want zonder ho kan ze het niet.
Je hebt “pion” dus wel op cue – het is wel degelijk je groene licht – maar wat eraan voorafgaat wil je minderen. Je wil teveel tegelijk!
Je hebt een trainingsstap overgeslagen bij het aanleren van “blijf”, ik vermoed omdat je pas “blijf” bent gaan aanleren omdat je daarna “pion” wou vragen. Je moet dus die associatie gaan breken tussen “ho” en “pion”; door
– “ho” te vragen en dan iets ànders te vragen. Kan je bvb je paard naar een andere target sturen, en haar dan laten terugkomen voor de pion (die naast je op de grond staat)?
– of kan je iemand anders de pion laten verzetten? Zelf blijf je bij haar, en vraag je allerlei dingen; tussendoor vraagt de ander eens “pion”, zodat je niet steeds “pion” vraagt vanuit het “blijf”.